luni, 24 octombrie 2011

Tahometru digital bicicleta

      Acest tahometru digital pentru bicicleta foloseste doua relee Reed pt a obtine informatii despre viteza bicicletei. Releele Reed sunt montate aproape de janta rotii bicicletei in locul prin care trec magnetii permanenti.

      Tahometrul functioneaza conform principiului: impulsurile create de contactele Reed sunt numarate intr-un anumit interval de timp. Masuratoarea efectuata este apoi afisata si reprezinta viteza bicicletei. Doua circuite integrate 4026 sunt folosite pentru a numara impulsurile, decoda contorul si pt a controla cele 2 afisaje de 7 segmente cu leduri. Perioada de masurare este determinata de monostabilul multivibrator U5/U6 si poate fi ajustata cu potentiometrul P1 pt a calibra tahometrul. Circuitul U1/U2 reseteaza contorul.
      Deoarece sunt folosite baterii pt a alimenta circuitul, nu este practic sa afisam continuu viteza bicicletei, de aceea acest circuit trebuie sa aibe un buton pe post de comutator. Cel putin 3 magneti permanenti trebuie montati pe roata. Tahometrul trebuie calibrat cu ajutorul unui alt tahometru precalibrat.  
      Schema circuit tahometrului este prezentata mai jos.


tahometru electronic bicicleta

marți, 11 octombrie 2011

iPhone 4S este cel mai rapid smartphone


Noul iPhone 4S a ajuns in mainile unor chinezi care au facut o scurta prezentare a sa dar au facut si cateva benchmark-uri. Se pare ca aceste benchmark-uri dovedesc faptul ca noul iPhone al celor de la Apple este cel mai rapid terminal mobil pentru navigat pe web, mai rapid decat Samsung Galaxy S II sau tableta Samsung Galaxy Tab 8.9. In primele 2 imagini ale acestui articol aveti benchmark-urile facute pentru navigat pe web si pentru Javascript iar in primul iPhone 4S obtine un scor cu 80% mai bun decat Samsung Galaxy S II si cu doar cateva puncte mai bun decat Samsung Galaxy Tab 8.9. In al doilea test tableta celor de la Samsung obtine un scor cu doar 2 puncte mai bun decat cel al iPhone 4S, insa Samsung Galaxy S II este cu 95% mai lent.