miercuri, 28 decembrie 2011

Schema corector de ton

      LM1036 este un corector de ton controlat în tensiune (bass și înalte), volum și balans și este folosit pentru aplicații stereo în domeniul auto, TV și audio. Un control adițional îi permite și compensarea loudness.
      Caracteristici:
          * Tensiune de alimentare 9V - 16V
          * Control cu gama mare, 75 dB typical
          * Control ton  ±15 dB typical
          * Separare stereo, 75 dB typical
          * Distorsiuni reduse, 0.06% typical pentru un semnal de intrare 0.3 Vrms
          * Puține piese externe necesare.
      Vcc poate fi între 9V to 16V și condensatorul de ieșire este 10uF/25V electrolitic.

marți, 27 decembrie 2011

Schema controller LED bicolor

      Montajul controller LED bicolor RG funcționează astfel: când tensiunea de control de la intrarea circuitului variază de la 0V la 12V, LED-ul luminează la început verde și apoi trece, gradat, prin portocaliu și galben, până la roșu.
      Cele două secțiuni ale LED-ului bicolor (roșu și verde) sunt comandate separat: cea verde cu IC1a prin R7, iar cea roșie cu IC1b prin R8.
      AO IC1b are amplificarea egală cu 2, rezultând aprinderea LED-ului roșu începând de la tensiuni de intrare de aproximativ 0.5V. Această secțiune luminează la strălucirea maximă când Uin > Ub/2.

vineri, 23 decembrie 2011

Modulator TV pentru minicamere video

      Acest modulator TV a fost realizat cu scopul de a interconecta o cameră video de supraveghere cu un TV, fie pe cablu, fie radio. Montajul asigură o bună stabilitate a frecvenţei precum şi o modulaţie de amplitudine de calitate. Blocul oscilator este realizat cu un tranzistor de tipul BRF93A (de tip SMD) a cărui frecvenţă de oscilaţie este de două ori mai mică decât a semnalului de la ieşire a montajului. 
      Se menţionează că modulatorul funcţionează în domeniul frecvenţelor ultraînalte (UIF) şi poate fi reglat (ca frecvenţă), încât să acopere domeniul de canale TV 24...40. Acest fapt înseamnă că poate fi folosit domeniul de frecvenţe de 500 - 630 MHz. Se va alege o asemenea frecvenţă, mai precis, un anume canal care nu este fotosit în amplasament de către posturile locale de televiziune. În caz contrar veţi fi "deranjat" de semnalul TV captat din eter.
      Al doilea etaj, realizat tot cu un transistor de tipul BFR93A funcţionează în regim de dublor de frecvenţă.

miercuri, 21 decembrie 2011

Incarcator acumulator auto

      Un încărcător pentu acumulatoarele auto ce poate fi realizat utilizând schema de mai jos. Realizarea acestui încărcător este simplă și necesită piese puține: un tranzistor BC107, câteva rezistoare, semireglabile, un releu și o punte redresoare.
      Prin contactul normal închis al releului acumulatorul se va reîncărca până când se va întrerupe încărcarea acestuia iar semireglabilul R1 va fi șuntat. Pragul la care încărcarea acumulatorului se va întrerupe este reglat din cele două semireglabile; pragul de jos din semireglabilul R2 și pragul de sus din semireglabilul R1. Pentru reglarea pragurilor din cele două semireglabile va fi utilizată o tensiune continuă variabilă între 10-15V.

Sursă stabilizată fără transformator

      În schema de mai jos este prezentată o sursă stabilizată fără transformator. Tensiunea U2 este egala cu tensiunea de prag a diodei Zenner rămânând la această valoare atât timp cât curentul de ieșire nu depășește valoarea nominală a curentului de ieșire, I2 =120*C1 (220 - 0,4*U2).
      Astfel  C1 = I2 / 120 (220 - 0,4* U2)     (C1 în µF ,I2 în mA, U2 în V)
      Pentru condensatorul C1 este obligatoriu utilizarea unui condensator de calitate superioară care suportă cel puțin 400V c.c sau 250V c.a.

Sursă reglabilă cu L200

      O sursa reglabilă foarte simplă poate fi realizată utilizând schema electronică de mai jos. Surs reglabilă de tensiune este bazată pe regulatorul de tensiune L200 și oferă un reglaj atât al tensiunii de ieșire cât și al curentului, intervalul de reglare al tensiunii de ieșire fiind de 0 - 18 volți iar al curentului de 0 - 1,8 amperi. 
      Dioda D5 impreună cu condensatorul C1 generează o tensiune negativă auxiliară ce este stabilizată de o diodă Zener D6 și condensatorul C4. Această tensiune negativă este utilizată pentru ca tensiunea de ieșie să poată fi reglată de la 0 volți, cât și pentru a furniza tensiunea negativă pentru cele două integrate. Regulatorul de tensiune trebuie montat pe un radiator corespunzător, deoarece el va disipa întreaga putere a montajului.

marți, 20 decembrie 2011

VU-metru simplu

      VU-metrul din schema atașată este realizat cu 5 LED-uri, pentru un singur canal. Componenta principală este un circuitul integrat beta L 107. Rezistenta semireglabilă R1 permite reglarea sensibilitatii circuitului, condensatorul C1 poate avea diferite valori și reglează timpul cât LED-urile ramân aprinse. 
      Schema se alimentează cu o tensiune continuă de +12...14V. Semnalul de intrare (INPUT) poate fi ieșirea unui amplificator audio.

Placa Arduino homemade

      Pentru cei care doresc să-și construiască singuri o placă de dezvoltare Arduino de calitate pot folosi schema de mai jos. 

sâmbătă, 17 decembrie 2011

Amplificator audio de 50W cu TDA1562

      Mai jos este schema unui amplificator audio stereo proiectat în jurul circuitului integrat TDA1562, cu o putere de 50W.

Tester cristale quarț

      La acest tester de cristale quart un LED va indica dacă cristalul testat oscilează sau nu. Este preferabil ca montajul să fie construit pe o placă de circuit imprimat. Ca întotdeauna, în cazul circuitelor care lucrează în IF (înaltă frecvență), toate firele conductoare, terminalele și pinii trebuie să fie cât mai scurte posibil. Deși testerul de cuarț a fost gândit în principal pentru a fi utilizat la testarea cristalelor cu frecvența fundamentală cuprinsă între 1 MHz si 30 MHz, prototipul a funcționat în mod satisfăcător și cu cristale lucrând pe armonici. Multe cristale din gama 1-4 MHz oscilează mai ușor când comutatorul S1 este închis. Valoarea tipică a curentului prin testerul de cuarțuri nu depașește 30 mA la o tensiune de alimentare de 9V.
      Valoarea bobinei L1 = 1 mH.

Arduino - Buton cu debounce

      Acest exemplu arată cum poate fi folosit un buton drept comutator: de fiecare dată când se apasă butonul, LED-ul (sau orice altceva folosit ca output) este pornit (dacă inițial este ÎNCHIS) sau este oprit (dacă inițial este DESCHIS). De asemenea, face debounce pe intrare, ceea ce Înseamnă că verifică de două ori într-o perioadă scurtă de timp pentru a avea siguranța că butonul este apasat.
      Schema circuitului:


vineri, 16 decembrie 2011

Amplificator audio stereo 2 x 22 W cu TDA1552Q

      Mai jos aveți o schema de aplificator audio stereo de putere realizat cu TDA1552Q, circuit integrat amplificator de clasă B care are avantajul de simplitate, necesitând pentru această schemă doar condensatori de cuplaj ai intrărilor si filtrarea tensiunii de alimentare care poate fi cuprinsă între 6 - 18V.
      Impedanța de intrare este în jur de 60 kΩ, intrările sunt decuplate prin condensatori nepolarizați de 220 nF.
      Pinul 11 este folosit pentru mute/stand-by și se activează în momentul în care este conectat la Vcc, tensiunea de alimentare.
      Montajul poate să debiteze 2 x 22W când impedanța difuzoarelor folosite este de 4Ω.


joi, 15 decembrie 2011

Convertor RS232 - RS485

      Convertorul RS232-RS485 este util pentru conectarea unui echipament cu interfață RS232 la o rețea RS485 cu echipamente cu interfață RS485. Comunicația este de tip half-duplex, iar directia comunicației (transmisie/receptie) este controlată de semnalul DTR al portului serial.
     Convertorul are alimentare on-board de 5V @ 100mA max, de la o sursă externă de 12V sau direct din linia RTS a portului serial. În cazul în care convertorul este echipament terminal în rețeaua RS485, se pot folosi rezistorii on-board pentru bias și terminator retea RS485.

Caracteristici principale:

- interfața RS232 - RS485 half-duplex;
- direcție comunicație controlată de semnalul DTR;
- alimentare externă 7..16V;
- protecție la supra-tensiune și supracurent pe liniile RS485 și alimentare externă;
- LED stare alimentare și comunicație.


miercuri, 14 decembrie 2011

Sursa tensiune 12V cu MJ3001

      Cu valorile specificate pentru componente, aceasta sursă livrează o tensiune de ieșire de 12V. Pentru alte tensiuni de ieșire, se adaptează doar divizorul de tensiune, asigurandu-vă ca prin P1, R2 și R3 aveți cel putin 1 mA. Acest lucru este necesar pentru ca incărcarea produsă de curentul de intrare a lui TL431C sa fie neglijabilă (2uA). Tranzistorul de putere este un Darlington cu amplificarea în curent de minim 1000 la un curent de emitor de 5mA.
      Dacă este nevoie de un curent mai mare, de până la 5A, se monează tranzistorul de putere în afara plăcii, pe un radiator mai mare. De asemenea, trebuie mărită capacitatea condensatorului de 10000 uF.

Cheie electronica cu LS7220

      Utilizând schema de mai jos se poate construi o cheie electronică folosind componente puține. Schema este construită folosind circuitul integrat LS7220. Tastatura este formată  din 10 taste, numerotate de la 0 la 9, patru dintre ele vor fi folosite pentru tastarea codului, acestea fiind conectate la LS7220 la pinii 3..6. Celelalte taste sunt conectate la pinul 2 (RESET).
      Circuitul prezentat foloseste legaturile pentru a forma codul 4179 . În momentul in care se tastează codul corect, pinul 13 conectat la T1 saturează baza iar cei doi tranzistori se deschid și acționează releul de deschidere al ușii.
      Rezistența R2 și condensatorul C3 determină perioada de timp în care releul stă cuplat, deci cât timp ușa va rămâne deschisă.

marți, 13 decembrie 2011

Arduino - Controlează turația unui cooler cu PWM

      În acest articol voi descrie o posibilă schemă de control al turației unui cooler cu PWM (Pulse Width Modulation) cu ajutorului unei plăci de dezvoltare Arduino.

      Placa va comanda în impulsuri un circuit de tranzistori puși în montaj Darlington, folosit ca driver pentru cooler. Este vorba de circuitul TIP-122, în capsulă TO-220 format din 2 tranzistori, rezistențe și o diodă. Acest circuit suporta o tensiune comandată de maxim 100V. Se poate folosi capsula TIP-120 pentru o tensiune maximă de 60V, suficientă pentru ceea ce ne propunem. Coolerul poate fi unul a cărei tensiune nominală este de 12V.
      Mai jos este schema bloc a montajului Darlington:

luni, 12 decembrie 2011

Amplificator microfon electret cu TLV1018

      Realizat intr-o capsulă foarte mică, acest amplificator de microfon cu electret poate fi utilizat în diverse aplicații audio unde spatiul este critic.
      Integratul folosit în schemă este un TLV1018, fabricat de Texas Instruments. Schema necesită componente adiționale puține și este ideal pentru aplicațiile care sunt alimentate de la baterii.
      Montajul poate fi alimentat cu o tensiune continuă cuprinsa intre 1.7 și 5 volți, având o amplificare fixă de aproximativ 17 dB.



Preamplificator pentru chitară

      Schema este construită în jurul amplificatorului operațional LF356. Această schemă necesita componente puține. 
      Amplificarea poate fi reglata intre 8 si 20 dB. Impedanța de intrare de 1M este determinată de de R1, deoarece amplificatorul operațional are intrări FET.
      Cu ajutorul R4, R5, C3, C4 tensiunea de alimentare de la intrare este transformată într-o tensiune simetrică de 4.5 volți. Deoarece montajul are un consum de curent foarte redus de aproximativ 5mA, montajul poate fi alimentat de la o baterie de 9 volți.

VU-metru cu LM3915

      Schema este realizată utilizând circuitul LM3915, care este un driver pentru LED-ui/Bare de LED-uri fabricat de National Semiconductors. VU-metrul din schema electronică de mai jos are o indicație cu 10 LED-uri si necesită componente puține alături de curcuitul dedicat. Se pot pune două sau mai multe astfel de circuite în cascadă pentru a putea adauga câte 10 LED-uri (conform datasheet-ului LM3915).
      LM3915 poate înlocui vechile instrumente pentru indicarea nivelului într-un mod foarte simplu. Întreg sistemul poate funcționa alimentat cu o tensiune cuprinsă între 12 - 20 V.
      În funcție de impedanța de la intrare (PIN-ul SIG), rezistența R1 trebuie să aibă următoarele valori: 10k pentru 4 ohmi, 18k pentru 8 ohmi sau 30k pentru 16 ohmi.
      Acest circuit prezintă o indicație de la 0.2 watt până la 100 watt la cap de scală (LED-ul de la PIN 10) pentru schema indicată mai jos.


VU-metru simplu cu KA2284 / BA6124 / AN6884

      Schema reprezintă o aplicaţie a circuitului integrat KA2284 prezent frecvent în aparatura audio comercializată pe piaţa românească. El este echivalent pin la pin cu BA6124 şi AN6884.


      Montajul a fost realizat cu circuitul integrat AN6884. Acesta poate comanda cinci LED-urt cere au un consum de 15mA. Interesant este că ieşirile sunt comandate de generatoare de sunet constant, circuitul admiţând tensiune de alimentare într-o plajă foarte largă (3,5...16V) fără influenţe asupra intensităţii lumii emise de LED-uri. Consumul în repaus (toate LED-urila stinse) este în jur de 5...8mA.
      LED-ul D6 semnalizează prezenţa tensiunii de alimentare şi de preferinţă are culoare galbenă. Din semireglabilul R2 se reglează nivelul semnalului de audiofrecvenţă de la intrare.
Se pot monta mai multe LED-uri în paralel de aceeaşi culoare pe fiecare ieşire dar, atenţie, consumul lor însumat nu trebuie să depăşească 15mA. De exemplu, se pot monta în paralel 3 LED-uri de 5mA.
      Cicuitul integrat AN6884 (sau echivalentele sale) este realizat intr-o capsulă SIP9. Pinul 1 corespunde laturii teşite a capsulei, iar la montare trebuie avut grijă. Există şi varianta SMD cu 14 pini în capsulă SOP14, caz în care circuitul integrat are în notaţie sufixul F. O atenţie deosebită se va acorda şi montării LED-urilor, terminalul mai lung al acestora semnificând anodul (A).

sâmbătă, 10 decembrie 2011

Circuit avertizare cadere tensiune retea cu PIC16F684

      Circuitul de mai jos trimite un impuls de 5 secunde pe un releu la caderea tensiunii de retea, iar la revenirea tensiunii de retea transmite alt impuls de 5 secunde pe alt releu. 


      Mai jos este programul scris in MPlab care trebuie compilat si scris in microcontroler.

vineri, 9 decembrie 2011

Filtru incinta acustica

      Atunci cand se doreste realizarea unor incinte acustice de calitate se recomanda folosirea unor filtre de separare a frecventelor de redare, astfel ca difuzoarele sa functioneze in regim optim acolo unde pot oferi un raspuns optim, eliminandu-se portiunile de redare nedorite, acolo unde difuzorul nu ofera calitate, ci “deseuri” sonore. Schema filtrului:

Reglarea luminozitatii tuburilor cu neon

      Luminozitatea unui tub cu neon nu se poate regla la fel de usor ca aceea a unui bec cu incandescenta deoarece tubul porneste numai la o tensiune mult mai mare decat cea a retelei, dupa care ramane aprins la tensiunea retelei.
      In mod normal, tensiunea de pornire ridicata se obtine prin intreruperea curentului care circula printr-o bobina de soc. Aceasta se face de obicei cu un starter care asigura un curent suficient de mare prin filamentele tubului. Aceste functii ale starterului sunt preluate de circuitul prezentat care se asemenea permite reglarea luminozitatii neonului.

Amplificator cablu TV, simplu

      Acest circuit de amplificator pt cablu tv poate fi usor de instalat intre 2 cabluri coaxiale. Ambele impedante de intrare si de iesire sunt compatibile cu cablurile coaxiale de 75Ω.
       Principalul amplificator este tranzistorul T1, T2 lucreaza ca repetor pe emitor. castigul total al acestui amplificator de cablu tv este de 22 dB, adica mai mare de 100 de ori.
      Datorita limitei inalte a frecventei tranzistorilor (~2GHz), amplificatorul TV lucreaza perfect la 150 MHz. Amplificatorul trebuie incastrat intr-o carcasa de metal si cablul coaxial trebuie sa fie de 75Ω. Consumul de curent total este in jurul a 20 mA.

Incarcator pentru baterie auto

Acest încărcător va încărca rapid şi uşor orice baterie plumb-acid. Încărcătorul furnizează curent până când curent-ul la baterie scade sub 150 mA. Din acel moment, va aplica o tensiune mai mică pe baterie pentru a termina incărcarea şi a nu supra încărca bateria. Atunci când bateria este complet încărcată, circuitul se întrerupe şi se aprinde LED-ul, care atentioneaza că a terminat ciclul.

Emitator fm cu MAX2606

      IC1 este un oscilator controlat in tensiune cu un varactor integrat. Frecevnta nominala este setata de catre bobina L1 si la o valoare de 390nH si se situeaza la 100MHz. Potentiometrul R1 va permite sa selectati un canal prin acoperitea benzii fm intre 88MHz si 108MHz.
      Puterea de iesire este undeva la -21dBm (unele tari accepta emisii sub 10dBm in banda FM).
      Semnale audio peste 60mV induc distorsiuni de aceea potentiometrul atenueaza nivelul acestora.
      In absenta unei antene fm standard se poate folosi o sarma de 75cm.


joi, 8 decembrie 2011

Regulator viteza pentru motor de cc

      Acest regulator de viteza a unui motor cc foloseste un singur circuit integrat LM1014 pentru a controla viteza de rotatie a motorului. El sesizeaza cresterea de curent atunci cand rotatia motorului scade din cauza incarcarii. Acum circuitul integrat creste tensiunea pe motor pentru a reveni la viteza originala. Potentiometrul P1 variaza viteza motorului de curent continuu.

Arduino - O metoda de citire si prelucrare date seriale

      Mi-am cumparat de curand o placa Reduino de la ROBOFUN pentru un proiect la scoala - Casa Inteligenta -  si am inceput sa fac diferite teste ca sa ma obisnuiesc cu mediul de programare.
      In proiect trebuie sa citesc date de pe serial bluetooth si sa le prelucrez, in functie de datele primite pe serial sa aprind 3 led-uri cu intensitati luminoase setate de dispozitivul de comanda si transmis prin bluetooth. 
      Ca mediu de programare folosesc softul de pe site-ul ARDUINO, versiunea 1.0.
      Deoarece sunt doar teste am setat sa primesc datele de pe portul serial USB, iar dispozitivul care transmite datele catre placa de dezvoltare este simulat cu Tool-ul Serial Monitor din program.
Mai jos este un cod sursa care citeste date de pe portul seral, verifica datele primite, iar daca primul caracter din string-ul obtinut este litera L, atunci trimite catre led-ul de pe pin-ul 11 valoarea dec al caracterului ASCII care il urmeaza (valoare intre 0..255).
      Mai jos este codul sursa al programului. Nu s-a facut verificarea sirului primit si pentru celelalte 3 led-uri, urmeaza sa updatez acest articol in momentul in care este gata.

Inversor de tensiune

     Montajul prezentat in schema de mai jos face posibila conversia unei tensiuni pozitive intr-o tensiune negativa (inversor de tensiune).
       Inversorul de tensiune foloseste ca componenta principala circuitul integrat LM555.
      Schema este recomandata pentru curenti de sarcina de ordinul miliamperilor deoarece tensiunea de iesire este nestabilizata fata de sarcina si prezinta ondulatii mari daca sarcina are un consum mare.
      Cupland capacitiv iesirea oscilatorului dreptunghiular si care este realizat cu ajutorul LM555 prin redresarea realizata cu cele doua diode se obtine o tensiune negativa fata de masa.

Sursa stabilizata 1.2-25V, 1.5A cu LM317

     Sursa din figura de mai jos foloseste circuitul integrat LM317 fabricat de firma National Semiconductors avand o variatie a tensiunii de iesire intre 1.2 si 25V si debitand un curent maxim de 1.5A. Datorita protectiei la scurtcircuit de care dispune circuitul LM317 siguranta fuzibila poate fi optionala.
         CI LM317 ofera pe langa protectia la scurtcircuit si protectie la temperatura ridicata dar cu toate acestea folosirea unui radiator este necesara.
       Reglajul tensiunii de iesire este realizat cu ajutorul potentiometrului de 4.7k. Transformatorul utilizat trebuie sa debiteze o tensiune care sa fie mai mare cu cativa volti decat tensiunea de iesire(28V).



                                                         Lista de componente:
                                                   
           R1 - 240 ohm 
                                                              Pot1 - 4.7k hm 
                                                              C1 - 2200µF 
                                                              C2 - 100n
                                                              C3 - 1µF
                                                              IC1 - LM317 
                                                              D1 - Punte redresoare 2A

miercuri, 7 decembrie 2011

Voltmetru cu 3 digiti

      Microcontrolerul PIC16F676 din circuit, citeste semnalul analog (tensiunea) si afiseaza valoarea pe un display 7 segmende cu trei digiti. Dealtfel, prin montarea in paralel a unui sunt, acest voltmetru poate fi adaptat pentru masurarea curentului continu. Sursa codului este compilata in CCS. Rezolutia de afisare este de 29mV sau 30/1023.
      Sursa microcontroler-ului o gasiti AICI.

Emitator TV UHF

      Emitatorul transmite semnalul video de la diferite surse: camere video, receptoare de satelit, playere DVD etc. Frecventa de emisie este 470-580 MHz, adica canalele 21-34. Poate fi alimentat la 9-15V, cu o antena de 10-20 cm emite pana la 100 m. Functioneaza bine cu o baterie de 9V.
      De retinut ca pentru a construi un emitator TV este necesar ca dimensiunile bobinelor sa fie in concordanta cu frecventele pentru care se vrea a se emite semnalul util. Bobinele ar putea fi construite astfel:
      - L1, L2 = 3 spire, diam. 3mm, 0.5mm grosime
      - L3 = 2 spire, diam. 3 mm, 0.5 mm grosime.

      Mai jos este schema circuitului si montajul realizat (click pe imagini pentru marire).




Emitator spion FM 420-480 MHZ

      "Plosnita" are o raza de acoperire de 1 km, daca bateria este in stare buna. Frecventa de emisie este in jur de 430 MHZ, receptia putandu-se face cu un receptor cu demodulatie NFM, cum ar fi un card PC TV tuner. Componenta principala, VCO-ul este recuperat dintr-un Nokia 3210.


Tiristorul


1. Generalităţi
Tiristorul este realizat dintr-un cristal de siliciu cu patru zone alternate ca polaritate PNPN (fig.1). Aceste zone dau naştere la trei joncţiuni (J1, J2, J3), lucru care face ca tiristorul să aibă ca schemă echivalentă două tranzistoare, unui PNP şi altul NPN.
Zonele extreme P1 şi N2 reprezintă anodul (A - "anode") respectiv catodul (K – "cathode"). Zona Papropiată de catod se conectează la electrodul de comandă numit grilă sau poartă (G - gate). Datorită acestei configuraţii, tiristorul se mai numeşte şi diodă redresoare comandată. Caracteristica de funcţionare a tiristorului este prezentată în figura 2.

Incarcator acumulator baterie auto masina

      Schema acestui incarcator pentru acumulator auto (baterie masina) prelungeste durata de viata a acumulatorului si asigura o buna incarcare pt acumulatoare de Pb.
      Incarcarea unei baterii auto cunoaste trei faze diferite conform figurei 1. In faza A-B, un acumulator complet descarcat este incarcat cu un curent limitat, pana cand tensiunea de la bornele sale atinge din nou tensiunea de 10V. Aceasta limitare de curent impiedica acumulatorul sa suprasolicite alimentatorul. Dupa aceasta urmeaza faza C-D in care acumulatorul este incarcat cu asa-numitul curent de 5 ore. El se calculeaza impartind numarul de amperi-ora (Ah) ai acumulatorului prin 5 (ore). Daca tensiunea acumulatorului a urcat din nou la 14.4 V, atunci incepe faza E-F in care alimentatorul furnizeaza un curent mai redus dar continuu. La o tensiune de 16.5V, acumulatorul este complet incarcat iar aparatul se deconecteaza.

     

marți, 6 decembrie 2011

Programator simplu pentru PIC si EEPROM

      Programatorul se conecteaza la un port serial al calculatorului, nu necesita sursa separata de alimentare.
      Se poate folosi pentru programarea PIC12C50x, PIC16Cxx si PIC16Cxxx (numai cele cu algoritm de programare seriala), PIC16x8x, PIC16F62x, PIC16F87x si pentru EEPROM-uri seriale din familia 24xx.
      Pentru programare se pot folosi software-urile:
      - PIP02 (sub MS-DOS)
      - ICPROG (ptr. WINDOWS9x, 2000, XP)


      Schema si cablajul programatorului:


 

Amplificator audio de putere, monocip, de 150W cu LM12

      Amplificatorul operational LM12 are cel putin o caracteristica remarcabila: posibilitatea de a furniza la iesire un curent foarte mare, de circa 10A. Integratul este incapsulat intr-o carcasa TO-3 cu 4 pini, poate suporta varfuri de putere de pana la 800W si are suficiente protectii interne pt a preveni deteriorari provocate de supracurenti si supratensiuni sau de supraincalzire.
      Se pot folosi si integratele LM12CL si LM12C dar cu tensiuni maxime de alimentare de 30V si respectiv 40V.
Bobina L1 are 40 spire din conductor de cupru emailat cu diametrul de 1mm bobinare pe rezistenta R4. In cazul utilizarii LM12CL este recomandabil sa se foloseasca un transformator toroidal care furnizeaza in secundar 2 x 22V. Secundarul trebuie sa poata furniza intre 7 si 12 A. Condensatoarele de filtrare din sursa de alimentare simetrica nu trebuie sa fie mai mici de 20.000 uF pe fiecare ramura.
      LM12 trebuie fixat cu suruburi pe un radiator termic de dimensiuni mari, de care trebuie sa fie foarte bine izolat electric (radiator temic <= 1.5o C/W).
      Schema amplificatorului si un posibil cablaj sunt afisate mai jos.





luni, 5 decembrie 2011

Convertor serial RS232 - TTL 5V

    Interfatarea unui port serial al computerului cu portul serial al unui microcontroler se face prin conversia nivelelor logice RS232 (±12V) folosite de computer in nivele logice TTL (0/5 V sau 0/3,3 V) .

Va prezint mai jos schema, cablajul si montajul realizat fizic pentru un astfel de convertor logic folosind circuitul integrat MAX232 (varianta SMD); se face conversia pentru 2 porturi seriale (doar semnalele Rx si Tx), in  schema sunt prevazute leduri pentru cele doua semnale precum si un led pentru semnalul DTR (foarte util in cazul programarii unei placi Arduino prin portul serial pentru a sti mai exact cand sa facem reset manual).