marți, 29 noiembrie 2011

Schema electronica convertor 12-24 volti

      Un convertor 12 24 volti foarte simplu poate fi construit utilizand schema electronica de mai jos. 


      Acest convetor de consta in principal doar dintr-un multivibrator astabil cu o iesire CMOS de putere. Atunci cand FET-ul de jos conduce, primul condensator electrolitic se incarca. Dupa aceasta, conduce FET-ul de sus, eel de jos trece in starea de blocare. Polul minus al primului condensator electrolitic se gaseste acum la 12 V, polul plus, in schimb, este la o tensiune cu 12 V mai mare, adica la 24 V. Aceasta tensiune ajunge printr-o dioda la condensatorul electrolitic de la iesire, care inmagazineaza tensiunea de iesire in timpul incarcarii primului condensator.

Driver motor 12V cu tranzistori


      Un driver foarte simplu pentru un motor de 12 volti poate fi realizat utilizand componente electronice clasice ca si in schema electronica de mai jos .

     Circuitul are doua intrari si, daca ambele intrari sunt in starea logica 1 (+12 V) nu se intampla nimic. Imediat ce tensiunea la una din intrari, devine 0 tranzistorul de comanda T5 intra in conductie. Ca urmare atat T1 cat si T4 vor conduce si motorul se va invarti intr-un anumit sens.
      Cand T5 este trecut in conductie, T1 va conduce, in aceiasi timp, un curent parcurge traseul de la T1 spre baza lui T4 trecand prin T5 astfel incat si acest tranzistor va conduce.
D5 si D6 asigura ca nu se intampla nimic nedorit daca ambele intrari sunt scurtcircuitate la masa in acelasi timp. Daca intrarea A este la zero volti, conduc atat T1 cat si T4 si anodul Iui D6 este conectat la +12 V. Daca intrarea B este acum scurtcircuitata, T6 nu poate conduce deoarece baza Iui este mentinuta la un nivel pozitiv de tensiune.

Generator electric cu flux axial


Un tip particular de alternator, gandit special pentru construirea lui acasa, e generatorul electric cu magneti permanenti si flux axial, fara perii, ideal pentru turbine eoliene in jurul a 1KWatt, pus la punct de scotianul Hugh Piggott.
Generatorul e format dintr-un stator cu infasurari (bobine) fara miez feromagnetic si doua rotoare - de o parte si de cealalta a statorului - realizate din discuri metalice pe care sunt montati magnetii; numarul magnetilor fiecarui rotor e cu o treime mai mare ca numarul bobinelor(multiplu de 3 in trifazic) : la 6 bobine - 8+8 magneti, la 9 bobine - 12+12 magneti, ... .
Constructia axiala e permisa chiar de lipsa miezurilor in bobine,  altfel atractia magnetilor ar face imposibil acest lucru; fluxul magnetic se inchide la exterior prin cele doua discuri metalice.                         
Magnetii pot avea orice forma - important e ca ei sa fie identici (dimensiuni, forta de aderenta, produs energetic). O modalitate de realizare a corpului statorului dar si a fixarii magnetilor pe discuri este turnarea in rasini poliesterice ce asigura dupa rigidizare atat protectie/rezistenta mecanica cat si o foarte buna izolatie electrica.


luni, 28 noiembrie 2011

Amplificator audio 100W ( TDA7294 )


     Amplificatorul are la baza circuitul integrat TDA7294 care poate furniza o putere maxima de 100W. TDA7294 este fabricat intr-o capsula multiwatt cu 15 pinii si ofera atat protectie la scurtcircuit pe iesire cat si protectie termica care este activata la o temperatura de aproximativ 145°C.

     Datorita unui domeniu larg a tensiunilor de alimentare si capabilitatii mari a curentului de iesire TDA7294 poate dezvolta puterea maxima atat pe o sarcina de 4 ohmi cat si pe o sarcina de 8 ohmi.
Acest integrat (TDA7294) ofera atat functia de stand-by cat si cea de mute. Pentru prevenirea unui scurtcircuit intre masa si tensiunea negativa de alimentare integratul se va izola la montatrea pe radiator cu folie de mica.


Apinderea automata a becurilor la scaderea intensitatii luminoase naturale

     Circuitul electronic din figura de mai jos poate fi utilizat la aprinderea automata a unor becuri cand intensitatea luminii mediului ambiant scade sub o anumita valoare a luminii mediului ambiant scade sub o anumita valoare. Elementul care detecteaza scaderea intensitatii luminii mediului ambiant il reprezinta un fotorezistor care este montat in baza tranzistorului T1. Cand iluminarea este puternica T1 conduce iar T2 este blocat, cand iluminarea se diminueaza T1 se blocheaza iar T2 conduce punand in functiune releul care prin contactele sale alimenteaza becurile. 

Lampa solara cu Led cu incarcare


      O schema de lampa solara (cu incarcare solara) usor de realizat ce foloseste putine componente este prezentata in schema electrica din figura de mai jos .Lampa solara utilizeaza celule solare pentru incarcare doi accumulatori NiCd de 600 mAh.
      Lampa utilizeaza 8 celule solare de 0,45V; un panou solar ce va furniza ~ 3,6V cand este iluminat . Valoarea tensiunii furnizate celulele solare trebuie sa fie mai mare decat tensiunea de incarcare a acumulatorilor (~ 3.1V; 2,8V + 0,3V pentru dioda Schottky ).

joi, 24 noiembrie 2011

Termostat digital cu microcontroler AtMega128

Schema bloc



    Elementul principal al sistemului de achiziţie a temperaturii este senzorul LM335. Circuitul de adaptare este format din amplificatoare operaţionale, necesare pentru a amplifica nivelul semnalului furnizat de traductor, şi un convertor analog-digital, care furnizează intrarea circulitului de prelucrare.
    Circuitul de prelucrare electronică este reprezentat demicrocontrollerul AtMega128, programarea acestuia fiind descrisă mai jos.
    Fiecare bloc component va fi descris în continuare. 
  

marți, 22 noiembrie 2011

Convertor 12V - 220V


     Acest convertor de la 12 volti curent continuu la 220 volti este realizat cu un circuit integrat CMOS 4047, un transformator de retea (2x10V/60W) si 2 tranzistoare de putere BD699.
    Circuitul integrat este folosit la multivibrator astabil, la iesiri (pin 10 si 11) apare un semnal dreptunghiular simetric care este amplificat de cele 2 tranzistoare Darlington si care ajunge in final la bobina secundara a unui transformator de retea.
    La bornele bobinei primare apare o tensiune alternativa de 220V. Se obtine un randament mai bun atunci cand se utilizeaza un miez toroidal cu pierderi reduse. Cu ajutorul lui P1 frecventa la iesire poate fi reglata intre 50 si 400 Hz.


Arduino – platformă gratuită pentru pasionații de electronică

Arduino este o platformă gratuită destinată celor pasionați de electronică, studenți și ingineri din domeniu deopotrivă, dar și celor care doar au ca hobby construirea de montaje electronice.
Arduino este atât un produs software cât și un concept, extinzând conceptul open source și asupra realizărilor tehnice concrete (scheme, cablaje electronice, etc.).
Partea de software a platformei este integrată într-o interfață grafică de tip IDE bazată pe limbajul de programare Processing . Programarea controllerului de pe platforma fizică se face folosind limbajul de programare Arduino
Proiectele fizice realizate pe platformele Arduino pot funcționa de sine stătător dar pot interacționa cu aplicații care funcționează pe un calculator precum Flash, Processing, MaxMSP.
Cu platformele fizice Arduino puteți transforma calculatorul dumneavoastră într-un instrument de măsură complex sau într-un dispozitiv inteligent de testare și evaluare a prototipurilor.
Mediul Integrat de Dezvoltare (IDE) Arduino
Mediul integrat de dezvoltare Arduino este destinat scrierii programelor ce pot fi incărcate pe platformele fizice Arduino. Interfața este scrisă in Java și mediul de programare folosește limbaje de programare de tip open source p

sâmbătă, 19 noiembrie 2011

Emitator TV simplu cu 2 tranzistori



Un emitator TV simplu in banda VHF ce foloseste modulare negativa a sunetului si modulare video PAL. Este potrivit tarilor in care se foloseste sistemul TV B si G.

Termometru digital cu dioda

Acest termometru electronic foloseste o dioda comuna si anume 1N4148 ca senzor de temperatura. Coeficientul de temperatura a diodei este de -2mV per 0C, iar acest coeficient este folosit in acest circuit pt a crea un termometru digital precis. Pentru a afisa temperatura masurata folosim un multimetru digital (pozitionat pe masurat tensiune continua). Acest lucru face ca acest circuit sa fie ieftin deoarece nu este nevoie sa construiti un dispozitiv auxiliar care sa afiseze temperatura.
Acest termometru digital poate masura temperaturi intre -9.990C si +99.90C



Convertizor penru lampi fluorescente 8-40W

Acest montaj prezintă avantajul economisirii energiei electrice, servind la alimentarea tuburilor fluorescente.
Bobinele se realizează cu conductor CuEm după cum urmează:
L1 = 50 spire D 0,6-0,7 mm; L2 = 25 spire D 0,3 mm; L3 = 470-500 spire D 0,3 mm.
Se va folosi o bară de ferită cilindrică sau plată (de exemplu, de la radioreceptorul Cora).
Bobinarea se execută pe un suport de carton, cu izolare corespunzătoare între înfăşurări.
Tranzistorul 2N3055 se montează pe radiator din aluminiu.




Schema preluata din TEHNIUM 8/1987

duminică, 13 noiembrie 2011

Adaptor USB - RS485 sau RS422 cu circuitul integrat FT232BL

La ce poate fi util un asemenea montaj? La transmiterea si receptionarea seriala a semnalelor pe distante lungi, pana la 1000m. Circuitul este compus din urmatoarele etaje:
- FT232BL - este un adaptor de la USB la USART (port serial cu nivele logice TTL)
- SN75176 - este adaptor de la USART la RS485. Deoarece RS422 presupune 2 fire intrare si 2 fire iesire s-au folosit doua integrate, unul configurat ca intrare si celalalt configurat ca iesire. Prin unirea intrarii cu iesirea, se obtine RS485 din RS422.

Stabilizator de tensiune cu LM317


      Tensiunea maxima de iesire este de 37V. Curentul nominal este de 1,5A cu protectie la 2,5A. Mai are protectie si la supratemperatura. Deoarece curentul minim necesar la iesire este 5mA, se impune ca R1 sa aibe valoarea de 220 sau 240 de ohmi.