luni, 17 decembrie 2012
Simple RC Speed Controller
marți, 4 septembrie 2012
Verificare cristale cuart (quartz)
Pentru a verifica rapid daca un cristal de cuart este functional se poate folosi schema alaturata, un tip Colpitts, in care cuartul este introdus in circuitul de baza urmat de un etaj de semnalizare realizat cu o dioda LED.
In cazul in care cuartul supus verificarii este bun, la bornele rezistorului R2 va aparea o tensiune, avand frecventa pentru care cuartul a fost construit. Prin capacitorul C3, acest semnal este condus la grupul detector D1-D2, la bornele rezistorului R3 putandu-se culege o tensiune continua suficienta sa deschida tranzistorul T2, montat ca amplificator de curent continuu.
miercuri, 11 iulie 2012
Inversor Logic cu un tranzistor
O schema simpla si eficienta pentru crearea unei porti NU. Se poate folosi orice tranzistor NPN de mica putere. Personal folosesc BC 547. Rezistentele se aleg de 1k si 10 k cand dorim conectarea la un dispozitiv cu impedanta de intrare de minim 10k, cum ar fi de exemplu 555.
Daca iesirea se conecteaza la intrarea unui CMOS, acesta avand o impedanta de intrare foarte mare, se aleg valori de 10k pentru Rc, respectiv 100k pentru Rb pentru a reduce curentul folosit de invertor.
Cand la intrare se aplica 1 logic, la iesire avem 0 logic, asa cum este logica portii nu.
Etichete:
BC547,
CMOS,
inversor logic,
poarta NU,
Proteus
miercuri, 7 martie 2012
Detector metale - schema simpla
Schema circuitului detector de metale este construita in jurul integratului CS209A. Detectorul de metale este format dintr-o bobina de 100 uH. Integratul are un oscilator care formeaza impreuna cu bobina un circuit LC, inductanta bobinei modificandu-se la aproprierea de obiecte metalice.
Ledul 1 se va aprinde si buzzerul va suna cand bobina isi va schimba inductanta. Setarea este usoara, VR1 este ajustat ( la departare de metale ) asa incat ledul se aprinde si buzzerul suna, apoi se ajusteaza pana cand ledul si buzzerul se opresc.
Etichete:
buzzer,
CS209A,
detector metale,
led
joi, 23 februarie 2012
Generator de semnal dreptunghiular
Această schemă de generator de semnal dreptunghiular este utilă la verificarea montajelor de amplificatoare. Este un circuit simplu și ieftin care dă posibilitatea de a depista eficace și rapid greselile de montaj.
Generatorul de semnal constș în principal din 2 multivibratoare astabile. Oscilatorul construit cu porțile N3 și N4 oscilează cu o frecvență de 1 kHz, frecvența care este stabilită de rezistențele R5, R6 și condensatoarele C4 și C5.
Etichete:
BC547,
CD4011,
Darlington,
generator,
semnal dreptunghiular
miercuri, 8 februarie 2012
Ultrasnowcn face automat procesul de activare a unei decodari cu o cartela Gevey
Ultrasnowcn este un tweak disponibil inca de prin luna septembrie a anului trecut care face automat intregul proces de decodare a unui iPhone 4 cu ajutorul unei cartele Gevey. Tweak-ul functioneaza cu aceleasi baseband-uri 01.59.x – 04.10.x insa face automat procesul de apelare a numarului de urgenta astfel ca voi trebuie doar sa asteptati ca terminalul sa preia semnal. ultrasnowcn este foarte util in situatia in care trebuie sa resetati terminalul sau acesta se inchide singur cand ramane fara baterie ori se blocheaza.
Ultrasnowcn poate fi cumparat din repo-ul ultra.chinasnow.net pentru pretul de 5$ si este compatibil, in teorie, cu orice cartela Gevey vanduta pe piata.
Etichete:
3g,
cydia,
gevey,
repo,
ultra.chinasnow.net,
ultrasnowcn
luni, 6 februarie 2012
Aplicatie cu modem GM47
Pentru o tema proiect s-a construit un montaj cu modemul Sony Ericsson GM47.
Circuitul se conecteaza la placa Arduino. De pe un telefon se trimite catre modem un SMS, acesta il receptioneaza iar SMS-ul se stocheaza pe cartela SIM pe pozitia 1 (in prealabil au fost sterse toate mesajele din cartela). Placa Arduino citeste sms-ul si daca gaseste in text cuvinte cheie (de exemplu 'Status') va trimite inapoi catre modem comenzi pentru trimiterea unui SMS cu valorile senzorilor cititi.
Schema circuitului este prezentata mai jos:
Datorita faptului ca modemul lucreaza la 3,3V iar placa Arduino la 5V, s-a folosit ca interfata intre ele un convertor logic.
PCB-ul realizat in Ultiboard al Multisim 12 (produs de NI) este mai jos:PCB-ul cu componentele montate:
In urmatoarele zile voi posta si comenzile necesare functionarii modemului (trimitere SMS) si codul Arduino pentru comunicarea cu modemul.
miercuri, 18 ianuarie 2012
Invertor 12V CC - 220V CA 500W
Cu acest circuit putem converti 12V DC în 220V AC. În acest circuit, integratul CD4047 este folosit pentru a genera forma de undă de 50 Hz, semnal care este amplificat pentru a se obține un curent și o tensiune suficientă pentru alimentarea transformatorului.
Calcul putere traf
Formula de bază este de P = U * I, puterea de intrare este aproximativ egală cu puterea de ieșire (Pin ≈ Pout). De exemplu, dacă vrem o putere 220 W, la 220 V, atunci avem nevoie de 1A la ieşire.
Etichete:
2N3055,
CD4047,
invertor,
LM324,
transformator
Amplificator FM 100W
Mai jos este schema unui amplificator radio de 100W construit cu două tranzistoare BLY94.
Rezistențele de 50 sau 75 Ω nu trebuie să fie bobinate. Se pot conecta mai multe în paralel.
Lungimea cablului se calculează: K x lambda / 4, unde K =0.66 pentru cablu de 50 Ω și K = 0.8 pentru cablu de 75 Ω.
* L1 = L6 = 2 spire / 1.5mm / 14mm
* L2 = L7 = 8 spire / 0.8mm / 4mm / ferită sau șoc HF
* L3 = L8 = 4 spire / 2mm / 14mm / pas 1mm
* L4 = L9 = 20 spire / 0.3mm / 3mm / ferită
* L5 = L10 = 1 spiră / 2mm / 15mm
Etichete:
100W,
Amplificator,
BLY94,
FM,
RG58
luni, 16 ianuarie 2012
CES - Samsung's Smart Window
Samsung smart window este probabil cea mai modernă invenţie cu care aţi putea înlocui vechile ferestre ale locuinţei.
Creaţia faimosului producător de ecrane LCD combină plăcutul cu utilul, înlocuind banalul geam termopan cu un ecran LCD transparent cu funcţie tactilă.
Etichete:
LCD,
Samsung,
smart window
Adaptor CGA - SCART
Adaptorul CGA - SCART prezentat are două mari avantaje: nu necesită sursă de alimentare separată și folosește foarte puține componente externe, care pot fi ușor adaptate în interiorul conectorului SCART.
Semnalele pinilor R, G și B ai plăcii CGA sunt convertite de la nivelele TTL la nivelele SCART cu ajutorul rezistoarelor R4, R5 si R6 și al impedanței de intrare (75Ω) a intrărilor SCART. Impedanța de ieșire a divizoarelor de tensiune astfel create nu este exact de 75 Ω cât se specifică pentru intrările SCART, dar, în comportarea practică rezultă mari diferențe.
Rezistoarele R1-R3 dintre pinul 6 al plăcii CGA și pinii de intrare R, G și B ai conectorului SCART asigură reducerea la 50% a strălucirii atunci când este activ pinul 6.
Interfon - schema simpla

Comutatorul se acționează manual, din casă. Montajul se alimentează de la sursă de curent continuu de 9V.
marți, 10 ianuarie 2012
Emitator FM de 4W
Schema de mai jos este un emițător FM de 4W ce funcționează cu o antenă dipol. Cablul dintre emițător și dipol trebuie să fie cât mai scurt pentru o funcționare cât mai bună.
Cu excepția lui L2, toate bobinele vor fi bobinate în aer.
Bobinele au următoarele valori:
L1 - 4 spire / 7mm diametru, sârmă CuEm de 1 mm
L2 - 4 spire bobinate pe rezistor 0,25W, sârmă CuEm de 0,5mm
L3 - 3 spire / 7mm diametru, sârmă CuEm de 1 mm
L4 - 5 spire / 7mm diametru, sârmă CuEm de 1 mm
joi, 5 ianuarie 2012
On/Off cu un singur buton (Flip-Flop)
De cele mai multe ori multi dintre noi am avut de nevoie de o bascula electronică. Prin apăsarea unui singur buton (fără reținere - fără a-l ține apăsat) să cumutăm un releu On / Off.
Printr-o atingere a butonului, releul va fii comutat pe On, a doua atingere va comuta releul pe Off.
Schema este realizată cu ajutorul unui Flip-Flop DFF (4013), care ține minte starea curentă a comutației.
Invertor 12V - 220V - 100W
Circuitul prezentat este un invertor de la 12V la 220V CA de 100 W realizat folosind un număr minim de componente. In acest circuit se foloseste un CD4047 de la Texas Instruments pentru a genera impulsuri la 100 Hz şi patru tranzistoare 2N3055 pentru conducerea sarcini. IC1 CD4047 cunoscut ca un multivibrator astabil produce două forme de unda la 180 de grade si frecventa de 100 Hz.
Aceste impulsuri sunt preamplificate de doi tranzistori TIP122. Tranzistorii TIP122 sunt amplificati de patru tranzistori 2N3055 (doi tranzistori pentru fiecare ciclu de jumătate) pentru a alimenta transformator-ul de iesire. Iesirea invertorului
Etichete:
100W,
2N3055,
CD4047,
Inversor de tensiune,
invertor,
multivibrator,
TIP122
Abonați-vă la:
Postări (Atom)