luni, 24 octombrie 2011

Tahometru digital bicicleta

      Acest tahometru digital pentru bicicleta foloseste doua relee Reed pt a obtine informatii despre viteza bicicletei. Releele Reed sunt montate aproape de janta rotii bicicletei in locul prin care trec magnetii permanenti.

      Tahometrul functioneaza conform principiului: impulsurile create de contactele Reed sunt numarate intr-un anumit interval de timp. Masuratoarea efectuata este apoi afisata si reprezinta viteza bicicletei. Doua circuite integrate 4026 sunt folosite pentru a numara impulsurile, decoda contorul si pt a controla cele 2 afisaje de 7 segmente cu leduri. Perioada de masurare este determinata de monostabilul multivibrator U5/U6 si poate fi ajustata cu potentiometrul P1 pt a calibra tahometrul. Circuitul U1/U2 reseteaza contorul.
      Deoarece sunt folosite baterii pt a alimenta circuitul, nu este practic sa afisam continuu viteza bicicletei, de aceea acest circuit trebuie sa aibe un buton pe post de comutator. Cel putin 3 magneti permanenti trebuie montati pe roata. Tahometrul trebuie calibrat cu ajutorul unui alt tahometru precalibrat.  
      Schema circuit tahometrului este prezentata mai jos.


tahometru electronic bicicleta

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu