joi, 23 februarie 2012

Generator de semnal dreptunghiular

      Această schemă de generator de semnal dreptunghiular este utilă la verificarea montajelor de amplificatoare. Este un circuit simplu și ieftin care dă posibilitatea de a depista eficace și rapid greselile de montaj.
      Generatorul de semnal constș în principal din 2 multivibratoare astabile. Oscilatorul construit cu porțile N3 și N4 oscilează cu o frecvență de 1 kHz, frecvența care este stabilită de rezistențele R5, R6 și condensatoarele C4 și C5.
      Prin generatorul de tact construit cu porțile N1, N2, oscilatorul este pornit și oprit cu o frecvență de 1 kHz. R1, R2 si C2, C3 stabilesc raportul impuls/pauză. 
      Durata semnalelor și pauzelor poate fi modificată după voie prin modificarea valorii componentelor ce determină timpii respectivi. Un control optic al funcționării generatorului de semnal se realizează cu led-ul D3. Acesta este comandat de T1.
      Tranzistoarele T2 si T3 sunt conectate în montaj Darlington și generează, datorită amplificării mari, un semnal dreptunghiular cu flancuri abrupte și contribuie la obținerea unei impedanțe mici la ieșire.
     Tensiunea de ieșire se reglează cu P1. Diodele D1 si D2 elimină reacțiile de tensiune ale montajului de verificat. Deoarece puterea absorbită de montaj este foarte redusă, el poate fi alimentat cu 4 baterii R6.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu