joi, 21 aprilie 2011

Programator pentru PIC16F84

      Microcontrolerul se poate programa serial folosind tehnologia ICSP TM (In-Circuit Serial Progeamming) care permite folosirea unui programator de cost redus, facut chiar de utilizator. Pe Internet se gasesc o serie de circuite care pot fi folosite pentru programarea PIC16F84, ramâne doar sa selectam in functie de „bugetul” alocat pentru acest proiect. Ideea urmarita in selectarea circuitului de programare in acest articol a fost simplicitatea montajului si piese putin.
      Ideea acestui tip de programator provine de la Erik Hermann si este publicat de catre Ludwig Chatta 9fura de mai jos). 
 Pe parcurs au aparut o serie de variante
ale acestui tip de programator, cum ar fi si cel prezentat mai jos, publicat de Myke Predko.

      Deseori este denumit si JDM-Progrmmer. Aceasta informatie este foarte importanta in alegerea programului pentru programator. Acest tip de programator permite programarea uC de seria PIC16C84 /A, PIC16F84 /A, PIC16F627 /A, PIC16F628 /A.
     
      Program pentru programarea uC
      Cel putin acelasi numar de programe pentru programarea uC-lului se gasesc pe Internet ca si scheme de programator. Acestea se pot categorisi dupa varietatea, numarul de uC programabile, scheme electronice de programator recunoscute si nu in ultimul rând viteza de programare. Evident, trebuie ales un program care recunoaste schema electronica prezentata anterior. Unul dintre acestea este si programul IC-Prog de Bonny Gijzen, care este recomandata si de firma Microchip TM . Acest program are suport si pentru programatorul JDM (prezentat anterior), as mai completa ca versiunea 1.05D are o optimizare semnificativa pentru reducerea timpului de programare si astfel este o alegere foarte potrivita pentru aplicatiile viitoare. Utilizatorii care vor sa programeze pe un sistem de operare Windows NT, XP (Microsoft TM ), vor trebui sa descarce de pe aceasta pagina si IC-Prog NT driver. Acest fisier trebuie pus in directorul in care se afla si IC-Prog.exe, care la prima pornire automat se instaleaza, permitând accesul la portul serial. În urmatoarele vor fi descrise setarile necesare si folosirea acestui program. Înainte de folosire programul trebuie configurat, aceasta se poate face folosind meniul Settings -> Options sau butonul din bare de unelte. 
      In fereastra care se deschide este prezentata putem sa facem setarile „fine” necesare pentru interfata electronica de programare. De aici putem activa – dezactiva driverul pentru Windows NT-XP (Microsoft TM). 

      Urmatoarea setare care trebuie facuta este selectarea programatorului si tipul de accesare al portului serial. Apelând Settings-> Hardware sau butonul . Dupa cum se vede si in figura de mai jos, este selectat programatorul JDM, si accesare directa al portului. 

      De mentionat este ca programul are suport si pentru limba Româna, care poate fi selectat in panelul „Language”. Dupa selectarea circuitului de programare urmatorul pas care trebuie facut este alegerea uC-lului. Acesta este prezentata pe figura urmatoare: si se poate accesa folosind meniul (Settings -> Device) sau bara de unelte. 
     

      Înainte de programare, trebuie sa selectam tipul de oscilator care vrem sa-l folosim. Dupa cum se vede de pe imagine (figura alaturata) avem patru optiuni dintre care putem alege.
XT – cristal sau rezonator
LP – cristal de consum redus
HS – cristal sau rezonator rapid
RC – rezistor condensator
De asemenea putem activa – dezactiva WDT-ul (Watchdog Timer = Temporizator “Câine de paza”), PWRT (Power – up Timer = Timer de pornire) sau CP (Code Protection = Protectia codului). Despre aceste facilitati vom vorbi în articolul urmator.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu