miercuri, 13 aprilie 2011

Stroboscop

    
      Partea de forţă a schemei electrice a stroboscopului (figura 1) este realizată pe principiul descărcării electrice în gaze cunoscut si mult utilizat. Tot montajul se alimentează direct de la reţeaua de curent alternativ 220V, din care se obţine tensiune continuă de valoare ridicată prin redresarea cu dioda D1 şi filtrată cu condensatorul C3. Rezistorul R11 (330Ω/5W) limitează curentul prin lampa blitz. Atunci când lampa este blocată, condensatorul C3 se încarcă la valoarea de vâri a tensiunii de reţea, aproximativ 310V. Această tensiune se aplică prin R2 anodului tiristorului Th şi furnizează totodată curentul de încărcare al
condensatorului C1 (47nF/400V) conectat la înfăşurarea 1-4 a transformatorului T1. Tensiunea de încărcare a condensatorului C1 este limitată la valoarea de 150V cu dioda zener D3 tip 50DZ.
       Când tiristorul Th tip BRX49 primeşte pe poartă comandă, energia câmpului electric înmagazinat în condensatorul C1 este aplicată înfăşurării primare a transformatorului T1. La bornele înfăşurării secundare a transformatorului (5-8) apare în această situaţie un impuls scurt de tensiune care se aplica electrodului de comandă a lămpii blitz provocând amorsarea acesteia.
       Procesul prezentat are loc cu intermitenţă funcţie de logica de comandă de pe poarta tiristorului. Partea de comandă a shernei electrice este realizată cu circuitul integrat MOS CD4093 care conţine patru porţi logice NAND cu două intrări. Cu două din cele patru porţi logice s-au realizat două circuite basculante astabile cu frecvenţe de oscilaţie diferite.
       Astabilul realizat cu poarta U1A, R3, RV7 şi C5 determină frecvenţa de comutaţie a tiristorului şi implicit cea de generare a flash-urilor. Cu RV7 se reglează frecvenţa de aprindere a lămpii blitz cuprinsă între 5Hz şi 20Hz. Astabilul oscilează numai atunci când este valitat cu semnal logic 1 pe intrarea 1 a porţii U1A. Acest semnal logic de control se obţine de la ieşirea porţii U1B care împreună cu componentele aferente formează un circuit basculant astabil (master) cu frecvenţa de oscilaţie mult mai mica decât cea a astabiluiui realizat cu poarta U1A (slave). Astfel, astabilul master formează o "fereastră" pentru semnalul de comandă al tiristorului generat de astabilul slave.
       În shema electrică de principiu se remarcă că două circuite de integrare stabilesc frecvenţa astabiluiui master în felul următor:
       - semnalul de 1 logic la ieşirea porţii U1B este stabilit de valoarea constantei de timp a grupului C4, R5, RV8;
       - semnalul de 0 logic este stabilit de valoarea constantei de timp a grupului C4, R4 si RV6.
       Dioda D4 separă căile de încărcare si descărcare ale condensatorului C4.
       Timpul în care lampa blitz conduce este cuprins între 10...30 secunde fiind stabilit din semireglabilul RV8, iar timpul de pauză este determinat din semireglabilul RV6 şi cuprins între 1...5 minute.
       Lampa blitz poate ernite flash-uri neîntrerupt dacă prin intrarea IN.AUX (cupla B2) conectăm intrarea 5 a porţii U1B la GND. Totuşi, se recomanda să nu se folosească o funcţionare permanentă. Rezonabil, se utilizează cu un minut funcţionare şi două minute pauză.
       Circuitul integral CD4093 se alimentează de la tensiunea de reţea prin redresarea şi stabilizarea acesteia la 12Vcc cu un stabilizator parametric construit cu R12, D2, D6 şi C2.
       Desenul circuitului imprimat şi cel de dispunere al componentelor pe cablaj sunt prezentate în figura 2.

       Deoarece montajul se alimentează direct de la reţeaua de 220V fără separare galvanică este obligatorie izolarea acestuia într-o carcasă de plastic asigurându-se astfel protecţia operatorului.
       Din exterior rămân accesibile doar cablul de alimentare şi elementele de reglaj.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu