marți, 29 noiembrie 2011

Driver motor 12V cu tranzistori


      Un driver foarte simplu pentru un motor de 12 volti poate fi realizat utilizand componente electronice clasice ca si in schema electronica de mai jos .

     Circuitul are doua intrari si, daca ambele intrari sunt in starea logica 1 (+12 V) nu se intampla nimic. Imediat ce tensiunea la una din intrari, devine 0 tranzistorul de comanda T5 intra in conductie. Ca urmare atat T1 cat si T4 vor conduce si motorul se va invarti intr-un anumit sens.
      Cand T5 este trecut in conductie, T1 va conduce, in aceiasi timp, un curent parcurge traseul de la T1 spre baza lui T4 trecand prin T5 astfel incat si acest tranzistor va conduce.
D5 si D6 asigura ca nu se intampla nimic nedorit daca ambele intrari sunt scurtcircuitate la masa in acelasi timp. Daca intrarea A este la zero volti, conduc atat T1 cat si T4 si anodul Iui D6 este conectat la +12 V. Daca intrarea B este acum scurtcircuitata, T6 nu poate conduce deoarece baza Iui este mentinuta la un nivel pozitiv de tensiune.
     Latimea impulsului de modulare poate fi utilizata pentru controlul vitezei motorului. Aceasta inseamna ca semnalul injectat la intrarea A sau B nu este continua ci o succesiune de impulsuri a caror latime poate fi variata. Cu cat impulsul este mai ingust cu atat motorul se roteste mai repede.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu