marți, 29 noiembrie 2011

Generator electric cu flux axial


Un tip particular de alternator, gandit special pentru construirea lui acasa, e generatorul electric cu magneti permanenti si flux axial, fara perii, ideal pentru turbine eoliene in jurul a 1KWatt, pus la punct de scotianul Hugh Piggott.
Generatorul e format dintr-un stator cu infasurari (bobine) fara miez feromagnetic si doua rotoare - de o parte si de cealalta a statorului - realizate din discuri metalice pe care sunt montati magnetii; numarul magnetilor fiecarui rotor e cu o treime mai mare ca numarul bobinelor(multiplu de 3 in trifazic) : la 6 bobine - 8+8 magneti, la 9 bobine - 12+12 magneti, ... .
Constructia axiala e permisa chiar de lipsa miezurilor in bobine,  altfel atractia magnetilor ar face imposibil acest lucru; fluxul magnetic se inchide la exterior prin cele doua discuri metalice.                         
Magnetii pot avea orice forma - important e ca ei sa fie identici (dimensiuni, forta de aderenta, produs energetic). O modalitate de realizare a corpului statorului dar si a fixarii magnetilor pe discuri este turnarea in rasini poliesterice ce asigura dupa rigidizare atat protectie/rezistenta mecanica cat si o foarte buna izolatie electrica.


         Polii magnetilor alaturati ai aceluiasi rotor sunt opusi, la fel ca si cei aflati fata in fata pe cele doua rotoare(atractie); poza e o sectiune(stanga) printr-un generator axial cu doi poli; cele doua infasurari ale fiecarei faze(dreapta) - oranj, verde sau bleu - sunt puse in serie (inceput-sfarsit-inceput-sfarsit) iar capetele lor se pot lega in mai multe feluri, de obicei in conexiune stea.
Sarma de cupru de 2 mm poate transporta cam 9 A, suficienti pt. incarcarea cu C/10 a unui acumulator de 80A - e un punct de pornire pt. constructia alternatorului, dar tot restul depinde de magnetii disponibili - ideali sunt cei de forta din  pamanturi rare (NdFeB, Neodim-Fier-Bor) cu forma trape-zoidala (sector de cerc), dar pentru experimentare merge orice ai la-ndemana(chiar cei toroidali de la difuzoare mici si defecte cu tot cu miezul bobinei mobile).

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu