marți, 27 decembrie 2011

Schema controller LED bicolor

      Montajul controller LED bicolor RG funcționează astfel: când tensiunea de control de la intrarea circuitului variază de la 0V la 12V, LED-ul luminează la început verde și apoi trece, gradat, prin portocaliu și galben, până la roșu.
      Cele două secțiuni ale LED-ului bicolor (roșu și verde) sunt comandate separat: cea verde cu IC1a prin R7, iar cea roșie cu IC1b prin R8.
      AO IC1b are amplificarea egală cu 2, rezultând aprinderea LED-ului roșu începând de la tensiuni de intrare de aproximativ 0.5V. Această secțiune luminează la strălucirea maximă când Uin > Ub/2.

      AO IC1a este un amplificator inversor cu amplificarea egală cu 2. În plus, intrarea sa neinversoare este conectată la un potential Ub/2. Când tensiunea de intrare este mai mică decât Ub/2, ieșirea lui este de nivel ridicat. Când tensiunea de intrare crește peste Ub/2, secțiunea verde va lumina tot mai slab, stingându-se complet atunci când Uin=Ub.
      Tensiunea de alimentare nu trebuie să depașească 30V: când este mai mare de 12V, valorile rezistențelor R7 si R8 trebuie modificate corespunzător.
      Curentul consumat de circuit depinde în principal de LED: în cazul folosirii unuia de 34 minicandele la o tensiune de alimentare de 12V, acesta va fi de aproximativ 35mA.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu