luni, 12 decembrie 2011

VU-metru simplu cu KA2284 / BA6124 / AN6884

      Schema reprezintă o aplicaţie a circuitului integrat KA2284 prezent frecvent în aparatura audio comercializată pe piaţa românească. El este echivalent pin la pin cu BA6124 şi AN6884.


      Montajul a fost realizat cu circuitul integrat AN6884. Acesta poate comanda cinci LED-urt cere au un consum de 15mA. Interesant este că ieşirile sunt comandate de generatoare de sunet constant, circuitul admiţând tensiune de alimentare într-o plajă foarte largă (3,5...16V) fără influenţe asupra intensităţii lumii emise de LED-uri. Consumul în repaus (toate LED-urila stinse) este în jur de 5...8mA.
      LED-ul D6 semnalizează prezenţa tensiunii de alimentare şi de preferinţă are culoare galbenă. Din semireglabilul R2 se reglează nivelul semnalului de audiofrecvenţă de la intrare.
Se pot monta mai multe LED-uri în paralel de aceeaşi culoare pe fiecare ieşire dar, atenţie, consumul lor însumat nu trebuie să depăşească 15mA. De exemplu, se pot monta în paralel 3 LED-uri de 5mA.
      Cicuitul integrat AN6884 (sau echivalentele sale) este realizat intr-o capsulă SIP9. Pinul 1 corespunde laturii teşite a capsulei, iar la montare trebuie avut grijă. Există şi varianta SMD cu 14 pini în capsulă SOP14, caz în care circuitul integrat are în notaţie sufixul F. O atenţie deosebită se va acorda şi montării LED-urilor, terminalul mai lung al acestora semnificând anodul (A).

Un comentariu: