vineri, 23 decembrie 2011

Modulator TV pentru minicamere video

      Acest modulator TV a fost realizat cu scopul de a interconecta o cameră video de supraveghere cu un TV, fie pe cablu, fie radio. Montajul asigură o bună stabilitate a frecvenţei precum şi o modulaţie de amplitudine de calitate. Blocul oscilator este realizat cu un tranzistor de tipul BRF93A (de tip SMD) a cărui frecvenţă de oscilaţie este de două ori mai mică decât a semnalului de la ieşire a montajului. 
      Se menţionează că modulatorul funcţionează în domeniul frecvenţelor ultraînalte (UIF) şi poate fi reglat (ca frecvenţă), încât să acopere domeniul de canale TV 24...40. Acest fapt înseamnă că poate fi folosit domeniul de frecvenţe de 500 - 630 MHz. Se va alege o asemenea frecvenţă, mai precis, un anume canal care nu este fotosit în amplasament de către posturile locale de televiziune. În caz contrar veţi fi "deranjat" de semnalul TV captat din eter.
      Al doilea etaj, realizat tot cu un transistor de tipul BFR93A funcţionează în regim de dublor de frecvenţă.
      Al treilea etaj este realizat tot cu tranzistor de tipul BFR93A şi este un etaj amplificator de semnale de radiofrecvenţă modulat în amplitudine în circuitui de emitor.
      Gradul de modulaţie se ajustează cu ajutorul rezistorului semireglabil P1. Semnalul video complex sosit de la camera video se aplică la cursorul lui P1, în serie cu condensatorul C16 şi rezistorul R11. Valoarea semnalului video trebuie să fie de 1Vw. Condensatorul C14 conectat în paralel cu semireglabilul P1 are rolul de a împiedica pătrunderea semnalelor de radiofrecvenţă spre circuitul de intrare a semnalului video.
      Să presupunem că se doreşte utilizarea canalului 36 TV care are frecvenţa (purtătoare) de 591,25MHz. În acest caz frecvenţa oscilatorului (realizat cu T1) va fi de 295,625MHz. Ajustarea valorii frecvenţei se face cu ajutorul condensatorului trimmer CV1. Cel de al doilea etaj (T2) se acordează pe frecvenţa de 591,25 iar cel de al treilea etaj (T3) pe aceeaşi frecvenţă. Având în vedere că selectoarele de canale TV sunt prevăzute cu acord continuu nu este obligatoriu să folosim valori de frecvenţă exacte cu cele ale canalelor posturilor de emisie TV, ci putem folosi şi valori intermediare, aleatorii, cum ar fi frecvenţa de 580MHz sau oricare alta, cuprinsă în domeniul 500 - 630 MHz cu condiţia, cum se menţiona anterior, sâ nu coincidă cu frecvenţa unui post local de televiziune.
      Pentru a transmite semnalul TV de la modulator la televizorul folosit, poate fi utilizat un tronson de cablu coaxial cu impedanţa de 75 cu lungimea până la 50 m sau un radiant (antenă).
      Ca antenă se va folosi un conductor (rigid mecanic) cu diametrul de 1,2...2 mm, de preferinţă din cupru, cu lungimea de 13 cm, care se va conecta direct la borna notată ANT pe schema modulatorului.
      În acest caz, raza de acţiune va fi de ordinul a 30m, în funcţie de condiţiile de amplasament. Dacă instalaţia se foloseşte în clădiri, iar între modulator şi postul de recepţie sunt pereţi, care de regulă sunt "absorbanţi" ai semnalelor de ultraînaltă frecvenţă, această distanţă va fi mai mică (25 m). 
      Rezistoarele R4 şi R8 au valoarea ohmică zero. În locul lor pot fi folosite ştrapuri.

Un comentariu: