luni, 12 decembrie 2011

VU-metru cu LM3915

      Schema este realizată utilizând circuitul LM3915, care este un driver pentru LED-ui/Bare de LED-uri fabricat de National Semiconductors. VU-metrul din schema electronică de mai jos are o indicație cu 10 LED-uri si necesită componente puține alături de curcuitul dedicat. Se pot pune două sau mai multe astfel de circuite în cascadă pentru a putea adauga câte 10 LED-uri (conform datasheet-ului LM3915).
      LM3915 poate înlocui vechile instrumente pentru indicarea nivelului într-un mod foarte simplu. Întreg sistemul poate funcționa alimentat cu o tensiune cuprinsă între 12 - 20 V.
      În funcție de impedanța de la intrare (PIN-ul SIG), rezistența R1 trebuie să aibă următoarele valori: 10k pentru 4 ohmi, 18k pentru 8 ohmi sau 30k pentru 16 ohmi.
      Acest circuit prezintă o indicație de la 0.2 watt până la 100 watt la cap de scală (LED-ul de la PIN 10) pentru schema indicată mai jos.


2 comentarii:

  1. Salut, imi plac foarte mult led-urile, si vreau sa fac si eu un vu-meter, problema e ca am mai incercat, de 4-5 ori si am esuat lamentabil, pentru ca nu am deloc cunostinte in a citi schema.. ai putea sa o faci ca pentru nestiutori, chiar si in Paint daca tragi 2-3 linii colorate sa imi arati exact unde se conecteaza + si - de la sursa de curent (12V) si unde conectez cele 2 fire audio (+ si - sau + si baza.. nu stiu exact cum e corect).

    RăspundețiȘtergere
  2. Salut! In schema de mai sus polul pozitiv (+) al sursei de alimentare se leaga unde scrie 12-20V (in dreapta sus) si poate sa fie o sursa de curent continuu in intervalul specificat. Polul negativ (-) se leaga de R3, R2, Pinii V- si RL0 ai integratului LM3915 si condensatorul de 2,2uF.
    Pentru LED-uri, pinul pozitiv este cel subtire (daca ai led transparent poti vedea in interiorul lui, exista un pin subtire - ANODUL - si unul gros - CATODUL). Catodul se leaga la integrat iar anodul la borna pozitiva a alimentarii.
    Legat de condensator, este electrolitic, borna negativa este insemnata cu o linie de obicei alba si continua pe cilindu.
    Daca sunteti din Bucuresti va pot realiza eu acest montaj, dvs veti cumpara piesele.
    Multumesc.

    RăspundețiȘtergere